Haber

Zihinsel Engelli Bir Hastada Kovid-19 Tanılı Nadir Pemfigus Hastalığı

ERZURUM’da Kovid-19 sonrası milyonda 2 veya 3’te görülen ‘pemfigus’ isimli cilt hastalığına yakalanan yüzde 80’i zihinsel engelli İbrahim Akan’ın (38) yüzü 1 yıl içinde tanınmaz hale geldi.

Zinnet-Cengiz Akan çiftinin 3’ü engelli 7 çocuğundan en büyüğü olan İbrahim Akan’ın (38), 2021 yılında Kovid-19’a yakalanmasının ardından yüzünde yaralar oluşmaya başladı. Atatürk Üniversitesi’ne başvuran Akan, Araştırma Hastanesi’nde kendisine 2 doz Kovid-19 aşısı yapıldığı öğrenilen kişiye, milyonda 2 veya 3 kişide görülen, Akdeniz kökenlilerde ve Akdeniz’de yaşayanlarda daha sık görüldüğü belirtilen ‘pemfigus’ hastalığı tanısı konuldu. Brezilya yağmur ormanları. Yüzde 80’i zihinsel engelli olan ve nadir görülen bir hastalık nedeniyle tedavi gören Akan, bir süre sonra iyileşerek taburcu edildi. 2023 yılı başlarında Akan yeniden hastalandı. Bu kez Akan’ın yüzünün yanı sıra vücudunda da yaralar oluşmaya başladı. İkinci kez Atatürk Üniversitesi Araştırma Hastanesi’ne kaldırılan Akan, dermatoloji servisinde tedavi altına alındı. Yüzü tanınmaz hale gelen İbrahim Akan, “Aynaya ya da kimsenin yüzüne bakamıyorum. Yüzüm biraz iyileşse çok mutlu olurum.” Anne Akan da, “Oğlum milyonda bir görülen bir hastalığa yakalandı. Çocuğum her gün resmen gözümün önünde çürüyor. Lütfen yardım edin.”

PEMFİGUS HASTALIĞI

Pemfigus hastalığı genellikle ciltte ve ağızda ortaya çıkan ancak bazen burun, boğaz, gözler ve cinsel organlarda da ortaya çıkabilen önemli bir cilt hastalığıdır. Yanık benzeri içi sıvı dolu kabarcıklar şeklinde başlar ve kısa sürede patlayıp açılan ve üzeri kabuklaşan yüzeysel yaralar şeklinde ilerler. Tıbbi açıdan otoimmün bir hastalık olarak sınıflandırılır. Pemfigus nadir görülen bir hastalıktır. Türkiye için kesin bir bilgi olmasa da kabaca 1 milyon kişiden 2-3’ünde bu hastalığa yakalandığı tahmin ediliyor. Erkeklerde ve kadınlarda eşit sıklıkta görülür. En sık orta yaşlı kişilerde görülmekle birlikte her yaşta görülebilir. Pemfigusun Akdeniz kökenli kişilerde, Brezilya yağmur ormanlarında yaşayanlarda, orta ve yaşlı erişkinlerde daha sık görüldüğü belirtiliyor.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu