Silivri’de milli ayçiçeği atağı başladı
İSTANBUL (İGFA) – Türkiye’de tarım denilince akla gelen ilk belediyelerden biri olan Silivri Belediyesi, öncü çalışmalarına bir yenisini daha ekledi. Ar-Ge’sine destek veren Silivri Belediyesi, 4 Mayıs 2021 tarihinde Trakya Tarımsal Araştırma Enstitüsü, Trakya Kalkınma Ajansı, Tekirdağ İl Tarım Müdürlüğü ve Trakya Tohumculuk Derneği iş birliğiyle milli hibrit ayçiçeği tohumu geliştirdi. Tohumların yaygınlaştırılması amacıyla Türkiye Cumhuriyeti’nin 100. yılına özel 2023 milli hibrit ayçekirdeği paketleri hazırlandı ve çiftçilerle ücretsiz olarak paylaşılmaya başlandı. Başkan Yılmaz Sahne’de düzenlenen temsili dağıtım törenine üretici örgütleri ve çiftçiler yoğun ilgi gösterdi.
PARA İLE 7 MİLYON TL
Dağıtılan paketlerin her birinde 80.000 adet ayçekirdeği bulunurken, Silivrili üreticiler bir paketle yaklaşık 15 dönüm arazi ekebiliyor. Silivri’de mali değeri 7 milyon TL olan yaklaşık 30 bin dönüm arazi yerli ve milli Türk ayçekirdeği ile buluşacak. Çalışmanın amacı tohumda dışa bağımlılığı azaltmak ve yerli üretimi teşvik etmek ve yaygınlaştırmaktır.
TORUK: “VOLKAN YILMAZ OLMADAN HANGİ İŞ OLMAZDI”
Törenin açılış konuşmasını yapan Trakya Tohumculuk Derneği Başkanı İbrahim Toruk, “Yerli ayçiçeği çalışmalarımızda daha önce birkaç denememiz olmuştu. Ancak daha önce arkamızda Volkan Yılmaz olmadığı için girişimlerimizde başarısız olduk. Bu çeşidin ilk denemesini Silivri’deki Tarımsal Üretim Araştırma Merkezimizde (TÜRAM) gerçekleştirdik. Tekirdağ ve Keşan’da da denemeler yaptık. Ay çekirdeğimizin rakipleriyle her konuda rekabet edebildiğini gördük. Ağır çeşitlerimizi hem ülkemizde hem de yurt dışında üretmeye devam edeceğiz. Liderimiz Volkan Yılmaz olmasaydı bu iş olmazdı. Onun için huzurunuzda kendisine teşekkür ediyorum.” söz konusu.
ŞAHİN: “BU BAŞARIYA BİRLİKTE ULAŞTIK”
Törende konuşan Trakya Kalkınma Ajansı Genel Sekreteri Mahmut Şahin, “Tohumun ekiminden ambalajına kadar Türk mühendislerinin, çiftçilerinin ve kurumlarının emeği olan bir çalışmaydı. Tohumlarımız diğer rakiplerimiz arasında fark yaratarak çok iyi sonuçlar verdi. İnşallah önümüzdeki dönemde tohumculukta yabancı hegemonyasını kırarak tohumda bağımsızlığımızı ilan etmek istiyoruz. Bu başarıyı birlikte yakaladık.” terimleri kullandı.
AKCAN: “VOLKAN YILMAZ TÜRK TOHUMLARINA BÜYÜK DESTEK VERDİ”
Mahmut Şahin’in ardından söz alan Türkiye Tohumculuk Derneği Lideri Savaş Akcan, “Başkanımız Volkan Yılmaz’ın bu tohumları Silivri’li çiftçiyle paylaşması, hasadını yapması ve ardından ayçiçek yağını ihtiyaç sahiplerine dağıtması çok güzel ve insani bir davranış. Kesinlikle takdire şayan. Liderimiz Volkan Yılmaz’ın tohumluk çeşitlerinin paketlenmesi ve pazarlanması Türk tohumuna büyük destek oldu. Bu, Türk tohumculuğunun değerli bir tamamlayıcısıdır. Bu deneyde emeği geçen Volkan Yılmaz Önderliğimize teşekkür ediyorum” dedi. dedi.
YILMAZ: “BU TOPRAKLARIN HEPSİ TÜRK TOHUMUNA HİZMET VERECEK”
Törende konuşan Önder Volkan Yılmaz, “Tarımsal üretimin en çok yapıldığı illeri etkisi altına alan bu deprem sonucunda oradaki tarımsal üretimin de etkileneceği aşikar. Bu nedenle yaşam kaynağımız olan tarımsal üretime her zamankinden daha fazla sahip çıkmalı ve bu toplantının teması olan dışa bağımlılığı en aza indirmek için her zamankinden daha fazla birlikte çalışmaya çalışmalıyız. Milli Hibrit Ayçekirdeklerimizi 2023’te, Milli Hibrit Ayçekirdeklerimizi 2023’te toprakla buluşturmak için Milli Hibrit Ayçekirdeklerimizi Silivri’deki çiftçilerimiz ve tarım üreticilerimizle serbest bir şekilde ‘2023 Paketleri’ olarak buluşturuyoruz. Türkiye Cumhuriyeti. Verdiğimiz bu destekle Silivri’de 30 bin dönüm arazi milli ayçekirdeği ile buluşacak. Silivri’deki tüm çiftçi kardeşlerimden bu projeye destek vermelerini rica ediyorum.” söz konusu.
“KÖYLÜ, ÇİFTÇİ VE TÜRK EKONOMİSİ KAZANDI”
Silivri Belediyesi’nin yaptığı tarımsal katkılar hakkında bilgi veren Önder Volkan Yılmaz, “Silivri Belediyesi olarak bu tohumları nasıl sizlerle buluşturduğumuzu özetlemek isterim: Geçen yıl 800 ton yerli ve milli arpa tohumu elde ettik. Bunun 500 tonunu üreticilerimize ücretsiz dağıttık. Kalan 300 tonu da milli hibrit ayçekirdeği ile takas ettik. Bunu yapmaktaki amaç; milli ayçiçeği üretiminin yaygınlaşmasını sağlamak, bu üretimi ve Türk tohumunu yapacak çiftçilerimizi desteklemektir. Sizlere ayçiçeği üretimimiz ve elde ettiğimiz yağlar hakkında kısaca bilgi vermek istiyorum. Son 3 yılda 135.000 litre ayçiçek yağı ürettik; 5 litrelik bidonlarda 27 bin aileye dağıttık, dağıtıyoruz.”
TOĞAN: “BELEDİYEMİZİN ÇALIŞMALARINA HEPİMİZ TANIK OLUYORUZ”
Törenin kapanış konuşmasını yapan Silivri Kaymakamı Tolga Toğan, “Silivri’miz 430 bin dönüm değerli araziye ve eşsiz bir iklime sahip. İstanbul’un en güzel semtlerinden biridir. Bu nedenle tarım arazilerimizi en verimli şekilde, en az birim maliyetle en yeterli sonuçları alacak şekilde kullanmak zorundayız. Her branşta olduğu gibi tohumculuk branşımızın da yerli ve milli olması çok değerli. Silivri ölçeğinde belediyemizin tarım ve hayvancılık çalışmalarına hep birlikte şahit olduk. Bu verimli yerleri korumamız lazım. Bu anlamda bir kez daha öncü olan belediyemizin kaçak yapılaşma ile uğraşması altı çizilmesi gereken bir noktadır. Kahramanmaraş’ta meydana gelen depremde kaçak göçebe yerleşimlerinin insan hayatına mal olduğunu gördük. Silivri Belediyesi de biz de bugüne kadar olduğu gibi tarım, orman ve hazine arazilerinde kaçak yapılaşmaya izin vermeyeceğiz” dedi. dedi.
Törene; siyasi parti temsilcileri, belediye meclis üyeleri, muhtarlar, STK temsilcileri ve çiftçiler katıldı. Temsil edilen 6 çiftçiye tohumlar takdim edildi. Muhtarlığa kayıtlı her çiftçi 27 Şubat’tan itibaren tohumlarını alabilecek.