Haber

Otistik Yüzücü Tuna Tunca Manş Denizini Geçmeye Çalışıyor

İzmirli 19 yaşındaki otizmli açık su yüzücüsü Tuna Tunca, İngiltere ve Fransa’nın ortasında Manş Denizi’ni geçen ilk otizmli yüzücü olmak için çalışmalarına tüm hızıyla devam ediyor. Teknik Direktörü Mert Onaran, bunu gerçekleştirmek için resmi başvuruyu Eylül 2024’te yaptıklarını belirtti.

Son dönemlerdeki başarılarıyla örnek gösterilen 19 yaşındaki otizmli yüzücü Tuna Tunca, Ultramaraton yüzücüsü olarak önce Boğaz’dan Çanakkale Boğazı’na, ardından Yunanistan’ın Sakız Adası’ndan Çeşme’ye ve son olarak da Kapri’ye gitti. Napoli Körfezi’ndeki ada. Nehri yüzerek geçen Tuna Tunca, bir ilke daha imza atmak istiyor. Antrenörü Mert Onaran ve annesinin desteğiyle, İngiltere ve Fransa’nın ortasında Manş Denizi’ni geçen ilk otizmli yüzücü olmak amacıyla Eylül 2024’te gerçekleştirmeyi planladıkları bu geçişin resmi başvurusunu da yaptı.

“Deniz ve havuz Tuna’nın hayatında hep vardı”

Tuna’nın da tüm otizmli insanlar gibi suyla barışık bir çocuk olduğunu belirten annesi Gülnur Tunca, “Tuna’nın geri bildirimleri doğrultusunda ilerlemeye karar verdik. Doğal olarak öncelikle onun ön becerilerinin geliştirilmesi gerekiyordu. Profesyonel olabilmesi için denize, havuza, denize, havuza, denize gitmesi, daha fazla sosyalleşmesi ve rehabilitasyonu gerekiyordu.” Tuna hayatında hep vardı. Sekiz yıl önce talimat almaya ve teknik olarak yüzmeye başladı. Mert hocayla başladık zaten. Hayatımıza girmesi hem bizim hem de Tuna için büyük bir dönüm noktası oldu. Beş yıl önce açık suya yöneldik. Tuna, “Dayanıklılığı fazla olduğundan ve denizde yüzmeyi daha çok sevdiği için açık suya yöneldik ve 5 yıldır da devam ediyoruz, oldukça iyi dereceler alıyoruz. Uzun ve orta vadeli hedeflerimiz de var” dedi. .

“Ton balığı podyumda olmaktan keyif alıyor”

Tuna’nın sekiz yıl önceki ilk yarışlarından bu yana olumlu yönde çok şey değiştiğini belirten annesi Gülnur Tunca, “Mert Hoca ile podyuma çıktığında nasıl hissedeceğini hep konuşurduk. Öncelikle amacımız şuydu: Diskalifiye olmamak ve yarışı bitirmekti.Bu bizim için yeterliydi.Ama bu onun ilk yarışlarındandı.O andan itibaren sürekli podyum görmeye başladı ve gün geçtikçe onun gitmekten keyif aldığını anladık. podyuma çıkmak, madalya almak, madalyayı eve getirip madalya askısına asmak. Artık bilinç yerleşmiş. Tuna’nın sporcu kimliği yerleşmiş, başarı onu mutlu ediyor. Bu başarıların sonucunda Tuna için” Hedefler belirledik. Gelecek yıl Manş Denizi’ni geçmeyi planlıyoruz. Hazırlıklar çoktan başladı. Gerekli rezervasyonları yaptık. Bu arada sponsor bulma fırsatı buldukça yurt içinde ve yurt dışında uluslararası yarışlara katılıyoruz” dedi.

“Hedefimiz Manş Denizi’ni geçmek”

Tuna’nın çok yetenekli bir sporcu olduğunu vurgulayan antrenörü Mert Oran, “Tuna’nın açık denizde çok daha uygun olduğunu düşündüm. Daha sonra açık deniz yarışlarına başladık. Tabii ilk senemizde çok iyi yüzemedik. yarışı tamamlamak için katıldı. Bir hafta önce Çanakkale Boğazı’ndaki yarışı tamamladı ve ikinci oldu. Yani otizmli bir birey normal sporcular arasında podyumda yer alarak onları yenerek ikinci oldu. Bu bizim için çok çok büyük bir başarı. Aslında bu işe başladığımızda otizm bir engel. “Bu değil, farkındalıktır diyerek başladık. Bu farkındalığı herkese aktarmak istiyoruz ve bu amaçla çalışmaya devam ediyoruz. Şu an en büyük hedefimiz Manş Denizi’ni geçmek. Bunu başardığınızda dünyada otizmle bunu başaran ilk sporcu olarak sesimizi dünyaya duyurmaya çalışacağız” dedi. – İZMİR

pursaklar-haber.xyz

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu