Ekonomi

Eskisehir’de Domates Üreticileri Aşırı Sıcaktan Kaybetti

Eskişehir’de yağışların ardından rekoltenin yüksek olmasını bekleyen domates üreticileri, aşırı sıcakların ardından yüzde 30 kayıp yaşarken, dönüm başına 5 ila 13 ton arasında domates alıyor.

Eskişehir’de olgunlaşan domateslerin hasadına başlandı. Çiftçiler, aşırı sıcaklara rağmen gün boyu güçlü çalışmalarına devam ediyor. Yağışların verimi artırdığı dönemde aşırı sıcaklar domates fidelerinin yapraklarını yakıyor. Yaprakların yakılmasından sonra iş verimliliği yüzde 30 oranında olumsuz etkilendi. Sıcaklıkların etkisine rağmen üreticiler dönüm başına 5 ile 13 ton arasında verim alıyor. Hasadı devam eden domatesin kilosu 4 lira 30 kuruş ile 6 lira 52 kuruş arasında değişiyor.

“Yüzde 20 ila yüzde 30 arası kaybımız var”

Eskişehir’de çiftçilik yapan Kenan Kızılay, domateste verimin aslında iyi olduğunu ancak aşırı sıcakların domates verimini yüzde 30 civarında azalttığını belirtti. Hasata ilişkin konuşan Kızılay, “Ara sıra başladık, pek verim vermedi ama şaşırdık. Zararımız var. Dolayısıyla bu yıl biraz sıkıntılı geçti. Sıcakta neredeyse iş yok. , personel iş yapamıyor, bu tarafta sıkıntımız var, personel çalıştırıyoruz ama bu yıl sıkıntımız biraz daha fazla, mesela su yok, barajlardaki sular gitti, kuyulardan su çekiyoruz. , bu kez su “Jeneratörü çalıştırsak bile saatte 8 litre mazot yakar. Günde 10 saat çalışırsa günde 80 ila 100 litre mazot yakıyor. Verimimiz uygun, domatese iyi bakarsanız uygun olur, yerini de eşleştirmeniz lazım” diye konuştu.

“Geri dönüşünden 5 ila 13 ton arası orta verim elde ediliyor”

Kenan Kızılay da verimden bahsetti ve şöyle devam etti;

“Domates yerine tekrar domates ekilmediği için toprağın dinlenmesi gerekiyor. En az 3-4 yıl aynı toprakta domates görülmemeli. Domates için ham toprak gerekiyor. Domatesin çeşidine göre 5 verim elde ediliyor.” Dönümden 13 tona kadar çıkıyor mesela kendi tarlamla 7-8 ton verim bekliyorum.Şu anda fiyatlar düşük, seracılık ilk başta iyi paraydı ama set domateste düşüş var. oturan domates esasında sos, salça, yenilebilir ve salça gibi her şeyde kullanılıyor ancak sera domatesi salça ve yenilebilir değildir.Şu anda tarlada 23 kg’lık kasalar 100 ile 150 TL arasında değişmektedir. domatesle karşılaştırıldığında.” – ESKİŞEHİR

safranbolu-haber.com.tr

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu