Bu robotun insan kök hücrelerinden yapılmış bir beyni var
Çinli araştırmacılar, insan kök hücrelerinden yapılmış beyne sahip olan bir robot geliştirdi. Teknoloji teknik olarak “çip üzerinde beyin” niteliğinde ve araştırmacılar robotu çeşitli görevleri yerine getirecek şekilde eğitmek için çalışıyorlar. Robota güç veren kök hücre beyni, tamamının çalışmasını sağlayan bir sinirsel arayüz çipine bağlı.
Yeni araştırmanın arkasındaki iki enstitüden biri olan Tianjin Üniversitesi, tasarımı dünyanın ilk açık kaynaklı çip üzerinde beyin sistemi olarak değerlendiriyor ve bunun beyne benzer yeteneklere sahip daha fazla bilgisayarların geliştirilmesini sağlayabileceğini söylüyor. Bu tasarımın temelinde, in vitro yetiştirilmiş olan beyin organoidi bulunuyor.
Bu organoid, çip üzerinde beynin temelini oluşturmak için bir elektrot çipiyle birleştirildi. Bu durumda organoid kök hücrelerden oluşuyor ve bu da onu etkili bir şekilde kök hücre beyni haline getiriyor. Bu teknoloji, bilim insanlarının beyin-bilgisayar arayüzü (BCI) adını verdiği yeni ortaya çıkan bir akımı temsil ediyor.
Şu anda en ünlü BCI’lardan biri, Elon Musk’ın gelişimine destek olduğu Neuralink ve doğrudan beyne implante edilebiliyor. Bu sayede, hareket sınırlamasına sebep olan bir rahatsızlığı olan hastalar gibi kişiler, bilgisayar sistemlerini sadece zihinleriyle kontrol edebiliyor.
Ancak bu son gelişmenin arkasındaki araştırmacılar, beyinlerini bir robota yerleştirerek BCI’nın yapabileceklerini genişletmenin yollarını arıyor. Araştırmacılar, insan etkileşimine güvenmek yerine kök hücre beynini, robotun çeşitli parçalarını kullanarak nesneleri alıp hareket ettirecek şekilde eğitti. Tianjin Üniversitesi bundan sonra hibrit insan-robot zekasına yönelik gelecekteki araştırma ve geliştirmelere öncülük etmeyi umuyor.
Ayrıca üniversite, başının üstünde beyne benzer bir organ bulunan bir robotun fotoğraflarını da paylaştı. Ancak belirtilene göre, bu organoit sadece gösteri amaçlı ve robotu kontrol eden gerçek beyin değil.