Ekonomi

Bakan Varank: 2022’de 9 bin 9 patent başvurusu yapıldı

Sanayi ve Teknoloji Bakanı Mustafa Varank, Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanı Murat Kurum ile Konya’daki Emlak Konut Asansör (EKA) Fabrikasını ziyaret etti.

Açılış töreni öncesi Bakanlar Varank, açılış töreninde son 20 yılda Türkiye’de çok değerli kalkınma girişimlerini hayata geçirdiklerini söyledi.

Şirketlerin dünya çapında iş yapan global şirketlere dönüştüğünü vurgulayan Varank, “Türk firmaları 2002’de yurt dışında 4.4 milyar dolarlık projeler üstlenirken 2021’de bu rakam 30 milyar doları aştı. Tabii ki inşaat sektöründeki büyüme de cabası. diğer birçok sektörde de olumlu, yansımaları var.” dedi.

“Ülkemizde şu anda 800 bin civarında aktif asansör var”

Asansör bölümünün de ivme kazandığına dikkati çeken Varank, şunları kaydetti:

“3 binden fazla firmanın 32 bin çalışanla faaliyet gösterdiği segmentin yıllık cirosu şu anda 3 milyar dolar civarında. Bölüm ihracatta da başarılı bir grafik sergiliyor. 2019 yılında 230 milyon dolarlık asansör ve asansör ihracatı gerçekleştirdik.” 2020 yılında 250 milyon dolara çıktı.2021 yılında bir önceki yıla göre yüzde 20 artarak 300 milyon dolara ulaştı.Ülkemizde şu anda 800 bin civarında aktif asansör var.Türkiye asansör pazarı, dünyanın en büyüğü.Asansör segmentinin hem yurt içinde hem de yurt dışında büyümesi için değerli bir potansiyel var.”

Emlak Konut Asansör yılda 5 bin kişilik ve yangın asansörü üretecek

Sektördeki yerli üreticilerin yurt içinde önemli başarılar elde ettiğine işaret eden Varank, şöyle devam etti:

“Pazar payları içler acısı değil. Bu firmalardan biri de Emlak Konut GYO iştiraki olan Emlak Konut Asansör. Şu anda 17 bin metrekaresi kapalı olmak üzere 70.000 metrekare alanda faaliyet gösteren Emlak Konut Asansör’ün %75 yerlilik oranı yüksek.Üretim tesisi dijital.Üretime uyumlu.Çatısında güneş panelleri bulunan heyet, elektrik tüketiminin tamamını kendi imkanlarıyla yenilenebilir enerjiden karşılıyor.Yıllık 5 bin kişi üretim kapasitesine sahip. ve yangın asansörü, 500 yürüyen merdiven ve yürüyen bant 6,2 milyon olan cirosunu 2023 yılında 42 milyon dolara çıkarmayı hedefliyor. 310. İnşallah bu yılı 20 milyon dolarlık ihracat rakamıyla kapatacak. İşin en dikkat çekici yönlerinden biri de toplam cirosunun yüzde 6’sı Ar-Ge’ye tahsis edilmesi.”

“85 araştırma projesine yaklaşık 100 milyon lira hibe desteği sağladık”

Milli teknoloji hamlesi rehberliğinde sektörlerin yerli ve milli olması için kapsamlı destek programları oluşturduklarına işaret eden Varank, “Asansör sektörü desteklediğimiz sektörlerin başında geliyor. Şimdiye kadar TÜBİTAK ile; kuyu sistemlerinden akıllı asansör sistemlerine, konut tipi yeni nesil asansör sistemlerinden yeni nesil asansör sistemlerine kadar birçok projeye asansör motorlarının geliştirilmesinden destek verdik. Sektör odaklı 85 araştırma projesine yaklaşık 100 milyon lira hibe desteği sağladık. KOSGEB ile son 3 yılda 281 işletmeye 18 milyon liranın üzerinde kaynak aktardık. Yine 6 farklı firmanın Ar-Ge ve Tasarım Merkezlerini destekliyoruz.” dedi.

Emlak Konut Asansör Ar-Ge Merkezi’nin de Bakanlığın desteğiyle kurulduğuna değinen Varank, bu Ar-Ge merkezinde 8 proje yürütüldüğünü bildirdi.

“Yerli patent başvuruları yabancı patent başvurularını geçti”

Türk sanayisinde araştırma geliştirme kültürü arttıkça sınai mülkiyet alanında da yeni rekorların geldiğini anlatan Varank, şöyle konuştu:

“Şimdi burada ilk kez 2022 sınai mülkiyet bilgisini açıklıyorum. Türk Patent ve Marka Kurumu’na 9 bin patent, 5 bin 502 faydalı model, 197 bin 235 marka ve 78 bin 268 tasarım olmak üzere toplam 290 bin 14 yerli sınai mülkiyet başvurusu yapıldı. Baktığımızda bir önceki yıla göre yerli patent başvurularında yüzde 7, yerli faydalı model başvurularında yüzde 25, yerli marka başvurularında yüzde 12, yerli tasarım başvurularında yüzde 32 artış görüyoruz. 1994 yılından bu yana ilk kez TÜRKPATENT’e yapılan yerli patent başvuruları, yabancı patent başvurularını geride bıraktı.”

Patent tescil sayısı son 20 yılda 46 kat arttı

Patent tescil sayısının 2021 yılına göre yüzde 2 artarak 3 bin 407’ye çıktığının altını çizen Varank, “Türkiye’de patent tescil sayısı son 20 yılda 46 kat arttı. Geçen yıl 291 coğrafi işaret, 32 coğrafi işaret tescili yapıldı. Bu yılın Ocak ayında yapılmıştır.Toplam tescilli coğrafi işaret sayısı 1313’e ulaşmıştır.Sınai mülkiyetteki artış gelecek için umut vermektedir ancak ülkemizin potansiyelini düşündüğümüzde bu sayıları yeterli bulmuyoruz.Bu anlamda biz yerli ve milli işletmelerimizin Ar-Ge ve inovasyon kapasitesine yönelik atılımlarını kapsamlı desteklerle destekliyoruz” ifadelerini kullandı.

“Güney Marmara Hidrojen Vadisi Projesi desteklenmeye hak kazandı”

Varank, Avrupa Birliği’nin hibe bazlı programlarına da değinerek şunları söyledi:

“Avrupa Birliği’nin birçok farklı hibe desteği var. İşte bunlardan birinde çok önemli bir başarıya imza attık. Türkiye koordinasyonunda 10’u Türk 13 ortakla yürütülecek olan Güney Marmara Hidrojen Vadisi Projesi” 7,5 milyon Euro’su AB hibesi olmak üzere toplam 36 milyon Euro’luk proje ile Türkiye’nin bağımlı olduğu en az 500 ton hidrojen ve metanol, amonyak gibi hidrojen türevlerini üretebileceğiz. ithalat için. Ayrıca Balıkesir’de kurulacak olan Sodyum Bor Hidrit Tesisi ile bor mineralinin hidrojen depolamadaki avantajları artırılacaktır. Çok değerli bir proje.”

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu